Nieuwe regelgeving voor ELECTRISCHE FIETSEN

U bevindt zich hier: HomeNieuwsVerkeersrecht › Nieuwe regelgeving voor ELECTRISCHE FIETSEN

Nieuwe regelgeving voor ELECTRISCHE FIETSENSpeed pedelecs – elektrische fietsen die trapondersteuning bieden tot 45km/u – hebben voortaan een eigen plaats in de Wegcode. Vanaf 1 oktober 2016 is een nummerplaat verplicht voor deze categorie ‘bromfietsen’. Bestuurders moeten een helm dragen én over een rijbewijs beschikken.

Bestuurders van een SPEED PEDELEC moeten dus de regels volgen die gelden voor bromfietsen. In tegenstelling dus tot wie rijdt met een elektrische fiets tot 25km/u. Hier zijn de regels voor fietsers van toepassing. Al introduceert de regering wel een belangrijke nieuwigheid: vanaf 1 oktober geldt voor iedere elektrische fiets een minimumleeftijd van 16 jaar.
Om verwarring te vermijden werden de regels voor speed pedelecs en andere elektrische fietsen duidelijk van elkaar gescheiden. Elektrische fietsen tot 25km/u vallen voortaan onder de categorie ‘gemotoriseerde rijwielen’.

Helmplicht:
Bestuurders en passagiers van een speed pedelec moeten een helm dragen. Ze mogen kiezen voor een fietshelm, maar dan alleen een fietshelm die bescherming biedt aan de slapen en het achterhoofd.

Nummerplaat:
Speed pedelecs moeten worden uitgerust met een speciale nummerplaat.

Plaats op de weg:
Aangezien speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen, zijn hier dezelfde regels van toepassing. Dit betekent onder meer dat er op het fietspad wordt gereden op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 50km/u of minder op voorwaarde dat de andere weggebruikers die zich op het fietspad bevinden niet in gevaar worden gebracht. Geldt een hogere snelheidsbeperking dan moeten bestuurders van speed pedelecs op het fietspad rijden wanneer het aanwezig en bruikbaar is.

Rijbewijs:
Bestuurders van een speed pedelec moeten tot slot beschikken over een rijbewijs. De regering voegt speed pedelecs in het RijbewijsKB toe aan de categorie bromfiets.

Terug naar top